Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων “Πρώτα ο Άνθρωπος”
Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ή δυο κουβέντες για την αλήθεια
Υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν τα ράσα που φοράνε, όπως ο πατήρ Δημήτρης Αλεξανδράκης. Αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Χανίων και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας του αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει τέσσερα οικόπεδα στον Δήμο Χανίων για να μην υπάρχουν στην περιοχή του παιδιά σε «προκάτ» αίθουσες διδασκαλίας, για να έχουν αθλητικούς χώρους, για να δημιουργηθούν νέα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Σεβάστηκε τη μνήμη και τη θέληση της δωρήτριας Έλλης Κοκκογιαννάκη για να αποκτήσει το οικόπεδο των 35 στρεμμάτων στον Άγιο Ονούφριο χρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, γι’ αυτό και τιμήθηκε ομόφωνα από το ΔΣ Χανίων.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με ράσα που εστιάζουν το βλέμμα τους στα «αργύρια» (είκοσι + δέκα) και όχι στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Ένα μήνα περίπου μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, αλλάζουν την προηγούμενη απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και χωρίς να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή, ξεκινούν διαδικασία πώλησης του υψηλότατης αξίας οικοπέδου των 35 στρεμμάτων σε εξευτελιστική τιμή (150.000 ευρώ!). Ο Δήμος μαθαίνει τις εξελίξεις και απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία διαπιστώνει πως οι όροι της δωρεάς καθιστούν παράνομη την πώληση. Τα παραμύθια για διερευνητικές διαδικασίες πώλησης -με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ παραχώρησης χρήσης και παραχώρησης κυριότητας- δεν αποτελούν δικαιολογία για την κοινωνία που έχει άμεση ανάγκη τις δομές κοινής ωφέλειας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας όχι μόνο παρανόμησε, αλλά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ηθικά, δεδομένου πως αυτές οι πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές που επικαλείται η Εκκλησία. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι δεν ταυτίζονται οι πρακτικές ορισμένων μελών με τις πρακτικές του συνόλου της τοπικής εκκλησίας. Η αρμονική συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα δομών αλληλεγγύης που στήριξε η Εκκλησία και επωφελήθηκε η κοινωνία, όπως τα Συσσίτια Μητρόπολης – Δήμου, η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το ΚΔΑΠ Παλιάς Πόλης κ.λπ.
Επειδή οι παραπάνω πρακτικές επικυρώθηκαν και από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, καλούμε την Εκκλησία να αφουγκραστεί τον Δήμο, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, την κοινωνία του Ακρωτηρίου και τους φορείς της πόλης, να ανακαλέσει την παράνομη και ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον απόφαση και, σεβόμενη τον ρόλο και την ιστορία της να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της αρχικής απόφασης ώστε να αξιοποιήσει ο Δήμος τα οικόπεδα για κοινωφελείς σκοπούς. Επιτέλους σαράντα πέντε χρόνια καθυστέρησης και απραξίας μετά την δωρεά του οικοπέδου στον Άγιο Ονούφριο, σε μια περιοχή όπως το Ακρωτήρι με τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών, είναι υπερβολικά πολλά!